Minimalisme er Ikke Bare et Modefænomen

Der er ingen tvivl om, at minimalisme er det helt store hit i modeindustrien lige nu. Hvis du åbner et modemagasin, eller bare kigger dig rundt i bybilledet, så vil du se, at den minimalistiske stil fra bls og andre mærker skinner frem overalt. Det interessante er imidlertid, at minimalismen burde være gået af mode igen nu, hvis den var ligesom de andre trends vi har set igennem tiden.

Tænk over hvordan moden har forandret sig i forhold til farver. Når en farve bliver moderne, så kan man også pludseligt se den overalt. Alle designere kaster sig over den, og hele byen ser ud som om, at den er kommet igennem en eller anden form for farvefilter. Der går dog sjældent mere end et år, før farven er blevet erstattet af en ny farve. Det kan også være, at det ensfarvede holder op med at være ?in?, og at det nu er mønstre der er populære. Uanset hvad der kommer, og bliver moderne, så er det i hvert fald noget der gør, at den moderne farve ikke længere er moderne. Det var et modefænomen med en udløbsdato.

Hvis minimalismen var et fænomen i stil med en særlig farve, så ville den for længst være blevet erstattet. Det ville have været moderne et år eller to, og så ville vi have bevæget os væk fra det. Ting ville igen blive mere komplicerede og detaljerede. Noget kan trods alt ikke være ?moderne? uden at det adskiller sig fra noget, der er ?umoderne?. Moden kan ikke lide at stå stille, så den typiske måde denne balance opretholdes på er, at det de er moderne nu, bliver umoderne året efter ? på den måde genopfinder moden konstant sig selv.

Men minimalismen holder ved, og det får os jo naturligt nok til at stoppe op, og spørge: hvorfor? Hvad er det der gør, at minimalismen ikke bare er et modefænomen, men ser ud til at være noget, der holder fast?

Der er mange teorier, og jeg tror sandheden skal findes i en kombination af dem. Først og fremmest så tror jeg minimalisme er et koncept, der passer til tidens værdier og udfordringer. Vi er nået til et punkt, hvor kapitalismens evige jagt på mere er begyndt at resultere i negative konsekvenser. Klimaforandringerne kan ikke længere ignoreres, og de fleste har efterhånden lært, at man ikke bliver mere lykkelig af at eje en masse ting. Vi troede at svar på livets store spørgsmål kunne findes ved at købe større, flottere, dyrere og mere komplicerede ting. Det viste sig, at vi tog fejl: så nu prøver vi at gå i den anden retning. Måske al kompleksiteten reelt distraherer os fra det essentielle? Så vi opsøger det minimalistiske. Grunden til det holder ved er, at vi allerede ved, at det modsatte ikke fungerer.